Met alle wetgeving die er bestaat omtrent etikettering van levensmiddelen en ingrediëntendeclaraties zou je denken dat de meeste etiketten van in ons land verkrijgbare producten wel duidelijk zijn. Bij de meerderheid van de producten is dat ook redelijk het geval, maar er zijn uitzonderingen bij die hier niet onbesproken mogen blijven. Neem nou de ‘Tropical nata de coco mango’. Bij zo’n naam heb je al niet direct een beeld van wat je mag verwachten, maar met de verpakking erbij weet je dat het een drankje is.

 

Het wordt pas echt leuk als je de ingrediëntendeclaratie gaat bekijken. Na water en rietsuiker bevat het ‘nata de coco’, een term die de meeste Nederlanders de wenkbrauwen zal doen fronsen. Een soort kokosgelei blijkt het. Het daarop volgende ingrediënt is ‘fruit juice’. Dat zou gewoon vruchtensap moeten heten op een Nederlands etiket, maar ook daarmee ben je er niet. Want van welke vrucht is dat sap? Dat blijft onduidelijk. Daarna volgt ‘aardbeismaak’. Ook niet heel erg verhelderend, want wat ís dat? Iets wat naar aardbeien smaakt, maar zeker geen aardbei. Maar om welke stof het precies gaat? Bovendien: AARDBEIsmaak. In een flesje kokosdrank met mangosmaak? Waar is eigenlijk de mango gebleven bij de ingrediënten? Nergens terug te vinden. Maar goed, wel aardbeismaak dus. De overige ingrediënten zijn allemaal additieven, namelijk voedingszuur, stabilisator, smaakversterker en kleurstof. Allemaal toevoegingen die bij een vers product niet noodzakelijk zouden zijn, maar die het sapje een beter uiterlijk of een betere (?) smaak geven.

 

Ten slotte die kleurstoffen. E102 en E110, beide behorend tot de zogenaamde ‘Southampton Six’, waarvan is aangetoond dat deze kleurstoffen hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken. Vreemd genoeg nog steeds niet verboden als additief, er is alleen een verplichting om op het etiket te melden:  ‘kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden’.  En toegegeven, dat is netjes gedaan. Nouja, netjes… de fabrikant vond het zelf waarschijnlijk ook wat vreemd dat twee van die stofjes die zo overduidelijk niet goed zijn voor je gezondheid gewoon in een frisdrankje gestopt mogen worden. Dus hoe formuleren we dat? Nou, zo:

 

 

Kinderachtig, noemen wij dat…