Fabrikanten proberen op de verpakking hun product er zo goed en smakelijk mogelijk uit te laten zien. Logisch, ze willen graag dat het verkocht wordt. Maar de klant mag natuurlijk niet misleid worden, en dus zijn er regels om dat te voorkomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verwoordt een en ander als volgt op hun website

“De productnaam of de afbeelding op een verpakking of etiket hoeft niet exact overeen te komen met de inhoud van het product. Maar zowel de productnaam als een afbeelding moet zodanig gekozen zijn dat de consument niet wordt misleid. (…) En moet in erwtensoep die op het blik met stukken worst staat afgebeeld ook daadwerkelijk stukken worst te bevatten.

(…)

Als in een blik erwtensoep geen worst is toegevoegd, maar toch een mooie foto van een bord erwtensoep met worst wordt afgebeeld, dient duidelijk vermeld te worden dat dit een serveersuggestie is. Daarbij moet duidelijk, zijn dat de consument zelf de worst aan de soep zou kunnen toevoegen.”

En daarmee is er ongewild een fenomeen gecreëerd: de serveersuggestie. Te pas en te onpas zetten fabrikanten mooie foto’s op hun producten. Zet erbij dat het een serveersuggestie is, en je bent overal van af. Zo is het natuurlijk nooit bedoeld door de wetgever, maar ja…

Een voorbeeld van hoe het wél bedoeld is, is het Teff meergranenontbijt van Zonnatura. Een mooi bordje met pap, met daarop een paar aardbeien. Iedereen snapt dat die aardbeien niet in het pak zitten, maar toch: mochten er mensen zijn die daarover twijfelen, dan staat er bij de foto rechtsonder: serveersuggestie. En dat is precies wat het is, een ideetje hoe je de pap zou kunnen serveren: met verse aardbeien.

 

Vreemder wordt het al bij een pak broodbakmix. Met een foto erop van een mooi gebakken brood op een plank, zou je kunnen denken dat er een brood (of een plank, of allebei), in het kartonnen pakje zit. En dus zetten we ook hierbij: serveersuggestie! Hoewel daar in dit geval toch eigenlijk geen sprake van is. De meeste mensen zullen dat brood immers liever geserveerd zien met iets lekker eróp, een plakje kaas bijvoorbeeld, of een beetje boter en hagelslag. Dán is er sprake van een serveersuggestie.

 

Maar het kan natuurlijk nog gekker. Neem de Chinese pindasaus van het merk Trophy. Een smakelijke foto maken van alleen pindasaus is niet eenvoudig, dus dat hebben ze anders aangepakt. Een foto van een paar pepers en wat pinda’s. Ziet er gezellig uit, en er is niets mis mee ook, want beide producten zitten volgens de ingrediëntendeclaratie  in de saus. Maar bij Trophy lopen ze natuurlijk liever geen risico, en dus hebben ze ook hier netjes ‘serveersuggestie’ bij gezet. Wat dan weer een beetje jammer is. Want wie gaat deze saus serveren met pepertjes en pinda’s ernaast?

 

Tot slot is ook de Chinese tomatensoep van Perfekt een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Een bord soep op de zak, met daarnaast een beetje mie, wortel, prei en taugé. Ook hier staat weer keurig in een hoekje vermeld dat het een serveersuggestie betreft, dus officieel klopt het allemaal. Maar om nou je bord soep te serveren met die rauwe groenten en mie ernaast? Nog mooier wordt het op de achterkant van de zak soep. Om alle eventuele claims te voorkomen staat er nog een briljante mededeling vermeld: Niet alle afgebeelde producten geven de ingrediënten weer. En dat klopt opnieuw helemaal. Prei zit er niet in, maar vooruit, dat zou ook lente-ui kunnen zijn. Maar die taugé, die zit echt niet in de soep, maar staat toch wel mooi op de foto. De enige vraag die dan nog rest: WAAROM?!?