Oké, we zijn als consument tegenwoordig kritisch. We willen weten wat er in ons eten zit en wat er mee gebeurd is voor we het opeten. Maar sommige fabrikanten gaan misschien wel wat ver in het vermelden van waar de gebruikte ingrediënten vandaan komen. Kleinste Soepfabriek bijvoorbeeld vermeldt op hun garnalenbouillon: "getrokken van vers gepelde noordzee garnalen van Heidema en Van der Ploeg uit Zoutkamp". Alsof je eerder de bouillon gaat proberen als je weet dat er maar vooral Heidema en Van de Ploeg garnalen zijn gebruikt. Of alsof je de bouillon niét zou gaan eten als er garnalen van een ander bedrijf in verwerkt zouden zijn.

Als je het etiket goed leest, vallen overigens nog wel een paar dingen op waarvan wij onze wenkbrauwen wat optrekken. Zo blijken de garnalen eerst nog uit de noordzee te komen, en iets later komen ze van heel dichtbij (waddenzee!). Niet dat wij het verschil proeven, maar toch.

En of je nou heel veel trek krijgt van de formulering 'zacht gezwete groentes' is natuurlijk ook de vraag.

Ten slotte besloten we Wikipedia er even op na te slaan om te kijken hoe bijzonder die Heidema en Van der Ploeg garnalen dan zouden moeten zijn. Citaat: "Heiploeg (ontstaan uit de firma's Heidema en Van der Ploeg) is een garnalenverwerkingsbedrijf met haar hoofdkantoor in het Nederlandse dorp Zoutkamp. Het is de grootste garnalenverwerker van Europa met een jaaromzet van ongeveer 300 miljoen euro. Eind 2013 kreeg Heiploeg een boete van ruim 27 miljoen euro vanwege kartelafspraken. Dit kon de onderneming niet betalen en op 28 januari 2014 werd voor Heiploeg faillissement aangevraagd. Een deel van het bedrijf maakt een doorstart als onderdeel van het Katwijkse visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas."

Conclusie: héél bijzonder!